Home

Nieuws

Discussie Brexit drukt koers pond en rente

Het Britse pond levert snel terrein in, nu een Brits vertrek uit de EU waarschijnlijker lijkt te worden, al geven Nederlandse exporteurs in een peiling aan geen brexit te verwachten.

In peilingen staat het 'vertrek'-kamp ruim voor. Volgende week donderdag is het referendum, maar na de politieke moord woensdag op Labour-parlementariër Jo Cox is de campagne stilgelegd. Vòòr deze dramatische ontwikkeling in de aanloop naar het referendum was de euro woensdag79 pence  waard en daarmee ligt de euro ten opzichte van het pond op de hoogste waarde sinds 4 mei. Voor exporteurs is een sterkere euro onhandig.

De angst voor een 'Brexit' maakt ook dat investeerders op zoek gaan naar veilige havens. Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar zijn zo in trek dat de rente hierop onder nul is gedaald. De laatste kopers van het schuldpapier betalen nu 0,01 procent om geld te mogen lenen aan Duitsland. Alleen in Japan en Zwitserland ligt de rente ook onder nul.

De lage rente op Duitse staatsobligaties is ook een indicatie voor de lange rente. De kans dat de rentes die worden betaald op leningen snel omhoog gaan, lijkt nog verder af te nemen. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden ligt inmiddels op -0,262 procent. ABN Amro verwacht dat over drie maanden de rente -0,35 procent aantikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.