Home

Nieuws

Britse minister stelt boeren gerust

De Britse minister voor plattelandszaken, voeding en milieu Liz Truss probeert de boeren in haar land gerust te stellen over de gevolgen van Brexit.

"Voorlopig verandert er niets, totdat we echt uit de EU stappen blijven alle bestaande afspraken voor de landbouw en ons milieu overeind.’’

Truss wijst erop dat premier David Cameron het aan zijn opvolger overlaat om artikel 50 van het EU-verdrag, dat uittreding van EU-lidstaten regelt, in werking te laten treden.

Zo snel mogelijk duidelijkheid

Wie die opvolger wordt, zal pas begin september duidelijk worden. Dan nog lijkt het er op dat die nieuwe Britse premier zo lang mogelijk zal wachten voordat de brief naar Brussel op de post gaat, hoewel de andere lidstaten en de Europese Commissie wel grote druk op Londen uitoefenen om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Kans op nieuw Brits landbouwbeleid

Zolang dat allemaal niet rond is, gebeurt er niets rond de landbouw, verzekert Truss. ‘’Het Britse volk heeft ons vrijdag een duidelijke boodschap gegeven. We moeten er nou onze schouders onderzetten zodat we de EU kunnen verlaten op een manier die het beste zal uitkomen voor ons land. Uit de EU stappen, geeft ons de kans om een nieuw Brits landbouwbeleid op te bouwen dat is afgestemd op onze behoeften en gemakkelijk te begrijpen en uit te voeren is. Het is duidelijk dat er een systeem voor steun aan de boeren moet blijven en dat onze landbouw winstgevend en concurrerend moet blijven’’, aldus de minister die zelf tot het 'remain'-kamp behoorde.

De Britse minister voor plattelandszaken, voeding en milieu Liz Truss.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
De Britse minister voor plattelandszaken, voeding en milieu Liz Truss.

Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.