Home

Nieuws

Sterke toename EU-import groente en fruit

Europese handelscijfers voor agrarische producten laten een sterke groei zien bij de import van groente en fruit.

De import is groter en groeit sneller dan de export, zo blijkt uit de cijfers. Dat is het zeker het geval voor fruit, waarbij de export van de 28 EU-landen juist kromp in de twaalf maanden tot april 2016.

De import van verse groenten in de EU bedroeg in dat jaar 4,4 miljard euro en steeg met 10 procent. Voor fruit is die importwaarde 5,9 miljard en steeg met 7 procent. Dat is nog exclusief de importwaarde van citrus (1,78 miljard euro) en tropisch fruit (13,4 miljard euro, maar inclusief gedroogd fruit en kruiden). De importwaarde van citrus en tropisch fruit groeide met 17 en 22 procent.

Alleen voor verse groente hield de exportstijging gelijke tred met de importstijging. De export verse groente naar buiten de EU bedroeg drie miljard euro en steeg 10 procent.

Verwerkt

De EU importeert ook meer verwerkte groente (3,8 miljard euro, een groei van 16,5 procent), terwijl de export van deze categorie groeide met 4 procent naar 4,1 miljard euro. Ook bij fruitsappen is de import groter dan de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.