Home

Nieuws

'Nieuwe stoelendans ambtenaren schadelijk voor tuinbouw'

Nederlandse rijksambtenaren hebben zich op belangrijke tuinbouwdossiers de afgelopen jaren grondig voorbereid op het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Die kennis moet behouden blijven ook na juli als Nederland niet meer voorzitter is. Dat zegt Niels Louwaars, directeur van koepelorganisatie voor veredelaars Plantum. Ministeries willen ambtenaren naar een dienstperiode rouleren, maar dat beleid zet Nederland op achterstand. "Nederland is dankzij de goede kennis en kunde van de ambtenaren nu leading in de EU op dossiers als plantengezondheid en veredeling of octrooirecht. Straks neemt Slowakije het voorzitterschap over en ambtenaren werken daarbij vaak samen. Nederland is leading en ik ben bang dat een volgende stoelendans op het ministerie onze positie aantast die we nu hebben."

Content

Louwaars is te spreken over het Nederlandse voorzitterschap. Maandag was een delegatie van landbouwministers in Nederland voor een informele landbouwraad en een bezoek aan een innovatieve voedselbeurs. Plantum stond op die beurs (Food to be) om uitleg te geven over nieuwe veredelingstechnieken. Die kans om ministers informeel te spreken, was heel waardevol voor de Plantumdirecteur. Ook het symposium eerder deze maand door Nederland georganiseerd over de problemen met octrooi op natuurlijke eigenschappen van planten, lijkt resultaat op te leveren. De Europese Commissie komt eind dit jaar met een zienswijze. Nederland wil dat het verkrijgen van octrooien op natuurlijke eigenschappen stopt. Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben een relatief grote veredelingssector.

Of registreer je om te kunnen reageren.