Home

Nieuws

Kredietverzekeraar: agri- en foodsector presteert fenomenaal

De varkenshouderij en melkveehouderij hebben het even moeilijk, maar voor de middellange termijn zijn de vooruitzichten van de agri- en foodsector uitstekend. Dat schrijft kredietverzekeraar Euler Hermes in een kwartaalanalyse. Senior risicomanager Johan Geeroms van het bedrijf noemt de prestaties van de sector "fenomenaal."

Euler Hermes verwacht dat de vraag naar voedsel in Nederland de komende jaren met zo'n 2% zullen toenemen. Buiten Europa stijgt de vraag naar met name dierlijke eiwitten nog harder. Dat betekent volgens het van origine Franse bedrijf ook dat uiteindelijk met vlees en zuivel geld verdiend kan worden. Daarmee is niet gezegd dat Nederland dat gaat doen.

Goede positie Nederland

Nederland heeft volgens Euler Hermes wel een goede uitgangspositie. Zo weet Nederland beter dan menig land hoe exportmarkten te bedienen. In 2015 kwam bijna 20% van de export voor rekening van de sector. De export van agrarische producten steeg vorig jaar met 700 miljoen euro naar de recordhoogte van €82,4 miljard.

Volgens Geeroms een ijzersterke prestatie gezien de importstop van Rusland. "Afgelopen najaar ging de eerste miljoenen-lading appels en peren richting India. Eerder was het gelukt om onze appels en peren in Mexico, Brazilië en China te introduceren, dus waarom zou dat niet in India lukken? Die houding is kenmerkend voor Nederland."

Uitstekende performance

Geeroms constateert dat de inbreng van agri- en food binnen de economie onderbelicht blijft. "De vele succesverhalen overtreffen ruimschoots de tegenvallers. Er is veel aandacht voor issues als mestproblemen, structureel te lage prijzen voor varkensvlees, melkveehouders die niet rond kunnen komen. De uitstekende performance van de sector raakt hierdoor bijna ondergesneeuwd."

Voor de toekomst verwacht Euler Hermes dat een relatief zwakke euro de export naar landen als de VS en Zwitserland zal blijven bevorderen. De export wordt ook bevorderd doordat na 16 jaar weer Nederlands rundvlees weer de VS in mag. Tegelijk waarschuwt het bedrijf dat prijzen voor basisproducten weliswaar aantrekken, maar voorlopig relatief laag blijven.

Foto

  • Kredietverzekeraar: agri- en foodsector presteert fenomenaal

Of registreer je om te kunnen reageren.