Home

Nieuws

Hoge keuringstarieven export Rusland waren toegestaan

De keuringstarieven die de NVWA in 2012 oplegde aan de exportbedrijven zijn op een juiste manier tot stand gekomen en niet buitensporig.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een zaak tussen een aantal exportbedrijven en de NVWA. De rechter vindt een tarief van 400 euro niet buitensporig voor keuring van een partij met een waarde van tussen 10.000 tot 30.000 euro.

De NVWA mocht de kosten voor de keuring in rekening brengen. Dat NVWA-inspecteurs de keuring gingen uitvoeren was de uitkomst van diplomatiek overleg tussen Rusland en Nederland. Rusland wilde alleen inspecties van de NVWA accepteren. De sector koos er vervolgens voor de keuring op de bedrijven zelf te laten uitvoeren, met veel reiskosten van 20 NVWA-medewerkers tot gevolg. Sinds 2013 voert de KCB de inspecties uit. De medewerkers zijn onbezoldigd NVWA-ambtenaar waardoor de kosten sindsdien lager uitvallen.

Op dit moment worden minder inspecties uitgevoerd voor export naar Rusland. Alleen re-exportpartijen worden nog toegestaan door Rusland, sinds de boycot in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.