Home

Nieuws

Grondprijs iets hoger

De gemiddelde grondprijs in Nederland steeg iets in de afgelopen maand, vergeleken met maart.

Dit blijkt uit maandcijfers van het Kadaster. Gemiddeld werd in april voor een hectare bouwland bijna €65.500 betaald. Een maand daarvoor lag het gemiddelde zo'n €1.000 per hectare lager.

Een hectare grasland bracht in april gemiddeld ruim €52.500 op. Dat is een paar honderd euro meer dan in maart.

Landelijk steeg de gemiddelde grondprijs van bijna €61.000 in maart tot bijna €62.000 per hectare in april.

Gecombineerde Opgave

Traditioneel neemt de handel in landbouwgrond toe richting de deadline van 15 mei voor de Gecombineerde Opgave. Landbouwgrond die voor 15 mei in gebruik is kan voor 2016 gebruikt worden voor de verzilvering van betalingsrechten, mestafzet en voor de teelt van gewassen. Een verklaring voor de lichte prijsstijging is dat boeren snel de deal rond wilden maken en daarom bereid waren iets meer te betalen voor de grond.

Makelaars spreken van een 'rustige' grondmarkt. Vraag en aanbod is in evenwicht. Het zijn vooral melkveehouders die een pas op de plaats maken. Vaak krijgen ze geen (extra) krediet van de bank. Velen wachten op een betere melkprijs, maar dat kan nog wel even duren.

Grondprijs onder niveau 2015

Ondanks de recente prijsstijging ligt de gemiddelde grondprijs in de eerste 4 maanden van dit jaar onder het niveau van de laatste 4 maanden van 2015. Landelijk ligt de gemiddelde prijs ruim een procent lager.

De gemiddelde grondprijs van een hectare grasland ligt in de eerste 4 maanden van dit jaar ruim 2,5% lager, vergeleken met de laatste 4 maanden van vorig jaar. De gemiddelde prijs van een hectare bouwland daalde het hardst, namelijk ruim 5% in de genoemde periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.