Home

Nieuws

Geen beslissing glyfosaat in Brussels comité

De toelating van onkruidbestrijder glyfosaat is opnieuw uitgesteld. De Europese Commissie besloot donderdagmiddag in het besluitvormend comité voor planten, dieren, veevoer en voeding (Scopaff) het voorstel voor de toelating niet in stemming te brengen, omdat er onvoldoende steun was.

De toelating van glyfosaat ligt zeer gevoelig vanwege een mogelijke relatie met het ontstaan van kanker bij mensen.

Er is volgens Brusselse bronnen weliswaar een grote meerderheid van lidstaten voor toelating, maar die hebben gezamenlijk te weinig stemmen voor een zogenoemde gekwalificeerde meerderheid (65% van de bevolking).

Een aantal landen heeft tijdens de vergadering de kaarten nog niet volledig op tafel gelegd, daartoe zou ook Nederland behoren. Nederland is voor toelating onder voorwaarden van glyfosaat, maar kan om strategische redenen in de besprekingen het standpunt voor zich houden.

Duits standpunt onduidelijk

Daar komt bij dat Nederland er moeite mee heeft dat Duitsland zijn handen aftrekt van het eigen rapport, waarin wordt voorgesteld om het bestrijdingsmiddel voor een nieuwe periode toe te staan. Nederland wil graag dat Duitsland helderheid verstrekt over die positie. Duitsland zelf heeft tijdens de vergadering van het Scopaff geen standpunt ingenomen. Frankrijk is tegen en Italië zou volgens sommige bronnen op de wip zitten. Zonder die drie grote landen in het kamp van voorstanders, is het gewicht van de voorstemmers te klein voor een gekwalificeerde meerderheid.

Toelating glyfosaat verloopt eind juni

Het besluit over de hernieuwde toelating van glyfosaat moet voor eind juni genomen worden, omdat dan de huidige toelatingstermijn verloopt. Er is voor eind juni geen volgende vergadering van het Scopaff over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen gepland. De volgende vergadering staat geagendeerd voor 11 en 12 juli. Mogelijk komt het op de agenda van een van de aanverwante comités,  die nog wel in mei of juni bij elkaar komen.

Mocht het Scopaff niet tot een tijdige beslissing komen, dan staat voor de Europese Commissie de weg open naar het Comité van Beroep. In het Comité van Beroep zijn het dezelfde lidstaten die in dezelfde stemverhoudingen opnieuw over hetzelfde onderwerp praten.

Als glyfosaat geen hernieuwde toelating krijgt, wordt het middel per 1 juli verboden. Er zullen dan nog wel opgebruiktermijnen van een half jaar gelden.

Greenpeace: luister naar publieke opinie

In een eerste reactie zegt Greenpeace dat de Europese Commissie het besluit niet moet uitstellen, maar afstellen. Brusselse beslissers moeten luisteren naar de publieke opinie. "De politiek moet de zorgen van onafhankelijke wetenschappers serieus nemen", aldus Herman van Bekkem van Greenpeace.

Of registreer je om te kunnen reageren.