Home

Nieuws

ZON hoopt krimp achter zich te laten

Afzetorganisatie ZON boekte in 2015 een vier procent lagere productomzet ondanks 12 procent betere prijzen.

Vooral een stevige daling van het glasgroentenareaal in 2015 drukte de productomzet naar 297 miljoen euro tegen 310 miljoen euro in 2014. Het areaal dit jaar blijft stabiel, waardoor de telersvereniging weg hoopt te blijven van krimp. Het aantal leden daalde vorig jaar met negen procent naar 248. Dit jaar heeft ZON wel weer twee nieuwe paprikabedrijven als lid verwelkomd. ZON verliest dit jaar wel areaal vollegrondsgroente door stoppende bedrijven en ook stapten dit jaar vier glasaardbeitelers op met één nieuwe lid in aardbeien.

Het resultaat van de Telersvereniging ZON (na belasting) lag op ruim acht ton. Telersvereniging ZON kan jaarlijks circa zeven miljoen euro aan huuropbrengsten uit ZON Fresh Parc bijschrijven bij haar resultaten.

Afwaardering

De organisatie bewoog in 2015 mee met de omzetkrimp. Er werken 129 mensen terwijl dat in 2014 nog 144 mensen waren. De commerciële afdeling kromp met 7 mensen (29) terwijl de grootste daling in het staf en overhead te zien was. ZON heeft in de daghandel de veilingklok weer een belangrijker positie gegeven.

Opvallend in het jaarverslag van Telersvereniging ZON is de bijzondere afwaardering op gebouwen en machines voor het verwerken en verpakken van zachtfruit. Met name achterblijvende volumes nopen tot die stap.

Of registreer je om te kunnen reageren.