Home

Nieuws laatste update:28 apr 2016

Veerman wil positie boer vooral verbeteren via marktmiddelen

Betrouwbare marktgegevens, risico's afdekken via termijnmarkten en mogelijkheden om via contracten de positie van de boer te versterken. Dat zijn de 3 belangrijkste sporen die de Taskforce van Cees Veerman in Brussel gebruikt om te kijken hoe de positie van de boer in de voedselketen versterkt kan worden.

Dat zei oud-landbouwminister en voorzitter van de Taskforce Veerman bij een bijeenkomst in het Europees Parlement. Veerman kijkt ook of het Junckerfonds ingezet kan worden om de landbouw te vernieuwen.

Mededingingsregels

Diverse fracties in het Europees Parlement zijn kritisch. Zij vinden dat vooral gekeken moet worden naar de mededingingsregels die volgens hen negatief uitpakt voor de positie van de boer.

Veerman reageert dat mededingingsregels belangrijk zijn, maar dat het eerst van belang is dat boeren gaan samenwerken om zo een betere positie te krijgen. "Pas daarna moeten we kijken of er voor coöperaties minder strenge mededingingsregels nodig zijn", aldus Veerman. Hij komt dit najaar met zijn rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.