Home

Nieuws

Europeaan koopt minder groente en fruit

West-Europeanen kochten de afgelopen vijf jaar 2 procent minder groente en fruit. In Oost-Europa nam het volume nog wat sneller af.

Euromonitor International heeft nieuwe gegevens gepubliceerd over de consumptie van verse levensmiddelen in 2015. Daaruit blijkt dat in West-Europa het volume van de aankoop per hoofd van de bevolking van verse groenten en fruit (verkocht via retail en food service) met 2 procent is gedaald in de periode 2010-2015. In Oost-Europa is de aankoop van fruit zelfs met 20 procent gedaald; de aankoop van verse groenten daalde met 4 procent in genoemde periode.

In West-Europa was de daling in Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk het sterkst. In Italië daalde de aankoop per hoofd van de bevolking van fruit van 95,3 kg in 2010 naar 88,8 kilo in 2015 en die van verse groenten van 64,9 naar 61 kilo.

Extra budget

Simone Baroke, analist bij Euromonitor, merkt op dat ondanks het extra budget van 20 miljoen per jaar van het Europees Parlement om gezond eten bij kinderen te bevorderen, de consumptie van agf in Europa afneemt: "De toekenning van extra middelen is bemoedigend, maar zal het helpen om één van de grootste problemen met de Europese volksgezondheid, obesitas, helpen oplossen?"

Euromonitor zag wereldwijd in 2015 een toename van 2 procent in de consumptie van verse levensmiddelen, tot een totaal van 2.200 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.