Home

Nieuws

EU wil verbetering opkoopregeling groente en fruit

De Europese Commissie komt in de eerste helft van 2016 met voorstellen voor verbetering van de werking van het systeem voor het uit de markt nemen van groenten en fruit.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in een kamerbrief over de komende landbouwraad van 11 april. Daarin stelt Van Dam bovendien dat nog niet zeker is dat de opkoopregeling voor groente en fruit (vanwege de boycot door Rusland) verlengd wordt. De Europese Commissie verwacht dit voorjaar uitsluitsel te kunnen geven over de verlenging met één jaar van de buitengewone maatregelen voor fruit en groenten. Nu loopt die opkoopregeling tot 30 juni 2016. De Europese Commissie nam vorige maand verlenging van die maatregel juist op in een steunpakket voor de land- en tuinbouw, met maatregelen voor met name melkveehouders en varkensboeren.

Crisis

De crisis in de dierhouderij is buitengewoon hevig, waardoor de aandacht van de Europese Commissie niet meer primair ligt bij de plantaardige sectoren, zoals na de boycot door Rusland in 2014 en 2015. Van Dam noemt de crisis in groente en fruit 'van een andere aard en geografisch beperkt'.

Productiebeperking

Van Dam schrijft dat de Europese Commissie coöperaties gaat toestaan vrijwillige productiebeperking in te voeren. Vanaf half april mogen coöperaties onderling tijdelijk productiebeperkingen toepassen. Bedrijven die door productiebeperking opbrengst mislopen, kunnen gecompenseerd worden met directe steun.

Of registreer je om te kunnen reageren.