Home

Nieuws

'Teelt verschuift naar Marokko'

Met name de bonenteelt is volledig verdwenen uit Almeria en verhuisd naar Marokko, waarschuwt een Spaanse tuinbouwvoorman. Maar ook voor vruchtgroente doet die ontwikkeling zich voelen.

De voorzitter van Coexphal en coöperatie Murgiverde, Manuel Galdeano, verklaarde eerder deze week tegenover het Spaanse persagentschap EfeAgro dat bepaalde teelten in Almeria bijna compleet verdwenen zijn en verhuisd zijn naar Marokko. Hij doelde daarbij in het bijzonder op de bonenteelt, maar hij ziet soortgelijke ontwikkelingen bij tomaat, paprika en courgette.

"De verplaatsing van de productie bij tomaat laat zich elke dag meer voelen, in het bijzonder sinds de afspraken tussen de EU en Marokko zijn aangepast en er andere referentieprijzen zijn afgesproken" zegt Galdeano.

'Teelt verschuift naar Marokko'

Arbeid en water

"De arbeidskosten zijn er veel lager en in bepaalde gebieden is zelfs meer water beschikbaar dan in Almeria en dat komt onder andere omdat in Almeria de noodzakelijke investeringen in de infrastructuur achterblijven". Vandaar dat vooral een arbeidsintensieve teelt als die van bonen de afgelopen jaren naar Marokko is verhuisd.

Galdeano: "We moeten in Almeria inzetten op innovatie, kwaliteit en dienstverlening, om onze hogere kosten te compenseren, anders krijgen we het erg moeilijk".

Of registreer je om te kunnen reageren.