Home

Nieuws laatste update:18 mrt 2016

Grasland goedkoper, bouwland duurder

Een hectare grasland bracht afgelopen maand duizenden euro's per hectare minder op, vergeleken met januari dit jaar. Dit blijkt uit maandcijfers van het Kadaster.

Februari dit jaar noteerde het Kadaster een gemiddelde prijs van €45.448 per hectare grasland. In januari bracht een hectare grasland nog gemiddeld bijna €52.000 per hectare op.

Bouwland duurder

De waarde van bouwland steeg wel. In januari lag de gemiddelde prijs per hectare op bijna €63.000 per hectare. Afgelopen maand was dat bijna €69.500.

Wanneer alle transacties van landbouwgrond op een hoop worden gegooid, dus die van gras-, bouwland en transacties waarvan niet duidelijk is in de koopakte of het gras- of bouwland is, blijkt dat de grondprijs iets is gedaald.  De landelijke gemiddelde prijs van landbouwgrond was in januari ruim €61.000 per hectare. Afgelopen maand kwam het gemiddelde iets boven de €60.000.

Weinig transacties

Het grillig prijsverloop van bouwland heeft volgens het Kadaster te maken dat er relatief veel grond voor een hoge prijs is verkocht en minder grond voor een lagere waarde. Het gaat om maandcijfers. Er zitten dus weinig transacties in de berekening. Een uitschieter kan dus al snel de gemiddelde waarde sterk beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.