Home

Nieuws

Europa verlengt opkoopregeling groente en fruit

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan wil de speciale opkoopregelingen voor de groente- en fruitsectoren na 30 juni met een jaar verlengen.

Het gaat om regelingen die zijn getroffen in verband met de Russische boycot van Europese land- en tuinbouwproducten. De Europese Commissie staat verder nationale steun toe van €15.000 per boer. Tot nu toe mocht die steun niet meer zijn dan €15.000 per drie jaar. Er is geen plafond per lidstaat aan de steun die op die manier wordt verstrekt.

Hogan maakte de verlenging bekend bij de start van de vergadering voor landbouwministers. Hij kondigde daar aan dat met een nieuw pakket aan maatregelen de productie van zuivel moet worden ingeperkt. Ook wil Hogan de markt voor varkensvlees ondersteunen en de ruimte voor nationale steun aan boeren verruimen.

Investeringen

De Europese Commissie zal de Europese Investeringsbank aanmoedigen om nieuwe financiële instrumenten te ontwikkelen voor boeren en verwerkers om te investeren in concurrentiekracht of om de structuur van hun ondernemingen te verbeteren. Tegelijk roept Hogan de lidstaten op het Juncker-fonds (Europees Fonds voor Strategische Investeringen) te gebruiken voor investeringen in de agrarische sectoren. "Het is van levensbelang om van alle beschikbare mogelijkheden gebruik te maken", aldus Hogan.

Of registreer je om te kunnen reageren.