Home

Nieuws

Aldi wil praktische oplossing teelt voor ban middelen

Aldi Nord en Aldi SÜD streven bij het verder terugdringen van bijgevoelige middelen in AGF naar een praktische oplossing voor de teelt.

Dat laat een woordvoerder van beide organisaties desgevraagd weten. Aldi kwam met telersvertegenwoordigers, adviseurs en handel in februari overeen de stoffen chlorpyrifos, clothianidin, cypermethrin, deltamethrin, fipronil, imidacloprid, sulfoxaflor and thiamethoxam niet meer in de teelt in te zetten. Daarvoor in de plaats werd wel toegestaan zaad en uitgangsmateriaal te behandelen. Dit najaar wil Aldi Nord en Aldi SÜD opnieuw aan tafel met dezelfde partijen om tot verdere vermindering van het middelengebruik te komen. Daarbij houdt de keten wel in het oog of het plan van aanpak haalbaar is voor de leveranciers van Duitse groente en fruit. "De uitkomst van dat ronde tafel overleg neemt zowel het belang van bescherming van de bijen in ogenschouw als de belangen van de teelt. De vertegenwoordigers en associaties hebben ons daarbij bevestigd dat de stoffen in spuitapplicaties gemist kan worden. Een volgende bijeenkomst is gepland eind 2016 waar we een planning zullen bespreken voor het terugdringen van het gebruik bij zaadbehandeling en opkweek van uitgangsmateriaal.

Aldi Nord en Aldi SÜD gaan niet in op vragen over inkoopvoorwaarden voor geïmporteerde groente en fruit. Wel heeft Aldi Nederland nog altijd de vernieuwde inkoopeisen van de Duitse zusterbedrijven in beraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.