Home

Nieuws

WUR-methode selecteert plant met beste fotosynthese

Onderzoekers van Wageningen UR hebben een methode ontwikkeld waarmee op een dag nauwkeurig de fotosynthese van bijna 1.500 planten tegelijkertijd kan worden gemeten.

Dit kan plantenveredelaars helpen bij het betrouwbaar selecteren van planten op een efficiëntere fotosynthese.

Het meten van fotosynthese kan al langer, het bijzondere van de nieuwe methode is dat hiermee zeer accuraat planten met een verhoogde fotosynthese kunnen worden geselecteerd. WUR is de eerste met deze techniek. Internationaal staat het onderwerp in de belangstelling, omdat wordt verwacht dat er met de verbetering van het fotosyntheseproces op dezelfde hoeveelheid land meer voedsel kan worden geproduceerd.

Beeldanalyserobot Phenovator

Bij de methode wordt de door WUR ontworpen beeldanalyserobot de Phenovator gebruikt. Naast fotosynthese kan deze robot ook dag en nacht de groei en beweging van de planten meten. Behalve voor de plantenveredeling is deze apparatuur is ook heel waardevol voor het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar verbetering van fotosynthese in planten. Dit onderzoek zou kunnen gaan over de erfelijkheid van fotosynthese. Er kan gericht worden gezocht naar genen die van belang zijn voor de fotosynthese.

Meer voedsel produceren op hetzelfde stuk land is noodzakelijk, stelt WUR, omdat de wereldbevolking groeit terwijl tegelijkertijd het areaal aan geschikte landbouwgronden juist afneemt.

Tijdens de ontwikkeling van de Phenovator hebben de samenwerkende onderzoekers het bedrijf Phenovation op, een spin-off van Wageningen UR die apparatuur ontwikkelt en bouwt voor de meting van chlorofylfluorescentie, een belangrijke graadmeter voor de fotosynthese.

Of registreer je om te kunnen reageren.