Home

Nieuws

'Teelt onder zonnepanelen lastig'

Het is niet eenvoudig om teelt van gewassen onder zonnepanelen in een zonnepark te starten.

Dat zegt Hans Lambrechts, directeur van Sunprojects. Hij schrijft dat aan bestuurders van de provincie Noord-Holland. Er is een aantal studies gedaan naar dubbel grondgebruik met de Universiteit van Wageningen, waarbij een honderdtal modellen van dubbel grondgebruik, zowel de inzet van dieren als de teelt met gewassen zijn onderzocht. Slechts enkele combinaties, zoals de teelt van paddenstoelen, blijken economisch haalbaar te zijn, stelt Lambrechts.

Hij stelt verder dat de grond onder zonneparken geen schade ondervindt door uit productie te blijven. Tussen de rijen is een afstand van drie meter voor onderhoud en er hoeven geen maatregelen genomen te worden voor drainage. In omliggende landen is aangetoond dat geen ontwatering of uitdroging plaatsvindt. Agrarisch hergebruik is dus mogelijk na bijvoorbeeld twintig jaar, stelt hij.

De provincie Noord-Holland werkt aan beleid voor zonneparken. Ze trok recent haar beroep bij de Raad van State in tegen het plaatsen van een één hectare zonnepanelen langs de A4. De panelen leveren elektriciteit aan het aansluitend gelegen glastuinbouwbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.