Home

Nieuws

'Limburg en Westland kunnen elkaar versterken'

De tuinbouwregio's Westland en Limburg kunnen elkaar versterken. Met name op gebied van de vermarkting van producten en opleidingen, zegt landbouwgedeputeerde van Limburg Patrick van der Broeck.

Twee maanden geleden hebben de vertegenwoordigers van de Limburgse tuinbouw met Cees Veerman aan tafel gezeten, trekker van de vernieuwing van de tuinbouw in Westland. Limburg heeft het Westen ook veel te bieden, denkt Van der Broeck: "De regio Limburg werkt aan een regiomerk en heeft daardoor kennis op regiobranding voor de rest van Nederland. Het zou logisch zijn als er meer kruisverbanden gelegd worden tussen de versnellingsagenda in Limburg met initiatieven in de rest van Nederland. Daar kan de hele sector beter van worden." Dat regiomerk is nog niet gepresenteerd overigens, zegt Ron de Greeff, voorzitter van de Limburgse werkgroep 'Versterken ketenkracht en eerlijke prijs'.

Vorige maand liet Veerman weten dat CoalitieHOT op termijn ook aandacht wil verleggen naar gebieden als Limburg en Oostland, maar op korte termijn vasthoudt aan de agenda in het Westland.

Opleidingen

Volgens Van der Broeck heeft de Limburgse versnellingsagenda voor tuinbouw nog andere waarden voor de Nederlandse tuinbouw, zoals de initiatieven rondom het verwaarden van inhoudstoffen (Vitamineberg), maar ook opleidingen. "Ik sprak pas een komkommerteler die zelf naar een supermarkt was afgestapt om rechtstreeks te leveren. Hij zei dat hij dat negen maanden per jaar kon, maar drie maanden niet. Toen ging dat niet door. Met opleidingen willen we telers marktgerichter laten denken. Als hij had gezegd: 'Je krijgt mijn lokale komkommers negen maanden per jaar en de andere drie maanden zorg ik dat je Spaanse komkommers krijgt', dan zou het gesprek met de supermarktketen wel op gang zijn gekomen."

Tuinbouwbeleid

Van der Broeck is bezig met een toer langs bedrijven om het Limburgse land- en tuinbouwbeleid te vernieuwen. In mei moet dat leiden tot nieuwe voorstellen. Volgens de gedeputeerde blijft de provincie bij de focus op voorlopers in de sector, naast de focus op maatschappelijke verankering en de verbinding met de directe omgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.