Home

Nieuws

Import groente en fruit groeit fors sneller dan export

De importwaarde van fruit (exclusief citrus en tropisch fruit) door landen in de EU (28) steeg in 2015 met 9,5 procent, terwijl de export met 12 procent daalde.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese statistiekdienst Eurostat. Ook bij groente lopen de ontwikkelingen bij import en export behoorlijk uiteen. De import steeg 9,5 procent, terwijl de groentenexport met 2,2 procent steeg.

De sterk groeiende import en krimp van de export (groente en fruit) zorgen voor een stijgend handelstekort op groente en fruit in de EU. In 2014 bedroeg dat tekort (meer import dan export) circa 3,6 miljard euro, tegen 4,7 miljard in 2015.

De export van fruit en groente werd in 2015 geremd door de aanhoudende boycot door Rusland. Inspanningen door de EU en lidstaten om markten buiten de EU te openen voor export hebben succes gehad, maar de handelseffecten zijn nog niet voelbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.