Home

Nieuws

Slatekort door overstromingen in Murcia

Door overvloedige regenval zijn de velden en kassen in de tuinbouwregio Campa de Cartagena ondergelopen. Daardoor valt een groot deel van de aanvoer van bladgewassen uit deze belangrijke regio weg.

In de Spaanse provincie Murcia viel in vier dagen zoveel regen dat een groot deel van de Campo de Cartagena overstroomde. De velden zijn sinds vorige week donderdag voor minstens een week onbegaanbaar. Begin deze week viel er nog meer water bij.

Oogst voor kerst verstoord

De overvloedige regen kwam op het meest ongunstige moment voor de telers van bladgroenten, omdat zij net in de eindsprint voor Kerstmis zaten. De helft van de ijsbergsla kan niet op tijd geoogst worden. De productie van spinazie en babyleaf moet helemaal als verloren worden beschouwd. Deze bladgewassen kunnen de komende 3 tot 4 weken niet meer geleverd worden, schrijft Valencia Fruits op basis van informatie van Proexport. Ook de productie van broccoli, bloemkool en courgette heeft te lijden van de overvloedige regenval.

Paprika en fruit ook getroffen

Ook de kassen van Campo de Cartagena hebben onder water gestaan. Daardoor is flinke schade ontstaan aan de net geplante paprikagewassen. Hoewel de schade nog in detail moet worden vastgesteld, verwacht Proexport dat 25% van de aanplant als verloren moet worden beschouwd. Daarnaast zullen de gewassen die overleven een deel van hun wortels hebben verloren en gevoeliger zijn voor schimmels als Botrytis.

Ook de citrussector is zwaar getroffen door de regen. Van de mandarijnen hangt nog 40% aan de bomen. De vrees is dat de kwaliteit zo snel achteruit gaat dat deze productie als verloren moet worden beschouwd. Inclusief de citrusteelt in Valencia wordt de schade op €90 miljoen geschat.

Te droog of te nat

De overvloedige regen komt na een lange periode van extreme droogte in de regio’s Murcia, Alicante en Valencia. Deze droogte zorgde al voor aanzienlijke verliezen in met name de productie van citrus, tafeldruiven en olijven. De overvloedige regen biedt geen enkele garantie dat de droogteproblemen voorlopig voorbij zijn. In de stroomgebieden van de rivier de Segura, vanwaar de grote spaarbekkens gevuld worden, heeft het nauwelijks geregend. Het waterpeil in de bekkens staat nog steeds lager dan normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.