Home

Nieuws

Skal maakt lijst van wat in eco-teelt is toegestaan

Toezichthouder Skal heeft voor het eerst een lijst van in biologische teelten in Nederland toegestane middelen en meststoffen gepubliceerd. Komend voorjaar volgt een tweede completere versie.

De zogenoemde inputlijst geeft boeren en tuinders en alle andere belangstellenden de mogelijkheid een lijst op te vragen van alle gewasbeschermingsmiddelen of alle meststoffen. In het eerste geval komen er 23 middelen tevoorschijn, in het tweede 58 stoffen. Die kunnen nog naar subcategorie worden gefilterd. Ook kan op de precieze productnaam of op producent worden gezocht.

Onderzoek door Zwitsers instituut

Skal heeft voor de lijst van inputs gebruik van het onderzoek door het Zwitserse Forschungsinstitut für Biologischen landbau FiBL. Dit onderzoeksinstituut heeft al langer ervaring met het beoordelen van inputs voor de biologische sector op basis van zowel de nationale wet- en regelgeving, als van de Europese verordening én de nationale interpretatie daarvan. Leveranciers en producenten van inputs die nog niet op de lijst staan kunnen een evaluatieverzoek indienen van een product bij FiBL of contact opnemen met Skal.

Nefyto blij met overzicht

Nefyto heeft verheugd gereageerd op wat ze noemt de eerste stappen naar meer transparantie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de biologische sector. De afgelopen jaren kregen de bij Nefyto aangesloten fabrikanten en handelaren veel vragen van biologische telers over welke middelen nu wel of niet gebruikt mogen worden in de biologische land- en tuinbouw. De helft van de middelen op de Skal-lijst is afkomstig van bij Nefyto aangesloten bedrijven.

Workshop op BioBeurs

Op de BioBeurs in Zwolle verzorgt Skal op 18 januari een workshop verzorgen over de inputlijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.