Home

Nieuws

Rechter wijst claim staaldraad voor schermdoek af

Het Gerechtshof Den Haag wijst een claim af die een installatiebureau in de glastuinbouw indiende bij een leverancier van rvs-staaldraad.

De staalkabel bestond uit 49 stalen dragen en werd in 2006 tot en met 2008 verwerkt in scherminstallaties van kassen bij tomatenbedrijven, maar één van de draden in die kabel vertoonde vroegtijdige corrosie. De rechter is van mening dat de leverancier van de staalkabel verkoopvoorwaarden heeft die zijn aansprakelijkheid wegnemen in dit geval. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in een zaak waarbij de claim zeker €300.000 bedroeg. In hoger beroep stelt het hof dat in de verkoopvoorwaarden staat dat de aansprakelijkheid vervalt als de kabel wordt verwerkt. Daarvan is volgens de rechter sprake. Immers: de kabel wordt in stukken geknipt en aan een gesloten systeem gemaakt waaraan het schermdoek wordt opgehangen. De kabel loopt daarbij over haspels en katrollen.

Vertrouwen op een deugdelijk product

Het installatiebureau wijst die interpretatie van de verkoopvoorwaarden af. De kabel zou verborgen gebreken vertonen en omdat het om gecertificeerd rvs-staaldraad gaat, mocht de afnemer vertrouwen op een deugdelijk product. Bovendien kan staalkabel na verkoop niet anders dan bewerkt worden, waardoor de verkoopvoorwaarde onredelijk is.

Rechter: verkoopvoorwaarde is redelijk

De rechter stelt dat de verkoopvoorwaarde redelijk is. Immers; materialen kunnen door bewerking of verwerking na levering worden beschadigd, waardoor het lastig is de oorzaak van een defect te achterhalen. Metalen materialen en beschermende deklagen kunnen worden aangetast door krassen of blootstelling aan stoffen en omstandigheden. Beperking van aansprakelijkheid op die grond is dus redelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.