Home

Nieuws

Rechter beschouwt plukkers als toerist

Een verhuurder van een woningcomplex aan uitzendbureaus moet €35.000 toeristenbelasting betalen in verband met huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Zo’n heffing is alleen te voorkomen door de gastarbeiders in te schrijven bij de gemeente in het Basisregistratiesysteem (BRP).

Hoge Raad

Sinds juni ligt er een uitspraak van de Hoge Raad over die belastingplicht voor huisvesting. De verhuurder in deze zaak stelde dat hij geen toeristenbelasting verplicht is als hij geen verdere diensten aanbiedt aan de bewoners zoals telefonie en wasserij. De woningen verhuurt hij aan de uitzendbureaus, dus er is geen directe relatie tussen de bewoners en de verhuurder. De rechter wees die bezwaren van de hand.

Westland

Ook de gemeente Westland heft toeristenbelasting op gehuisveste gastarbeiders die niet zijn ingeschreven. Westland schrijft wel zo spoedig mogelijk in, omdat zo’n inschrijving leidt tot een hogere uitkering uit het gemeentefonds. Westland heeft zo baat bij het inschrijven van voornamelijk Poolse werknemers in de gemeente.

Of registreer je om te kunnen reageren.