Home

Nieuws

Rabo: grondgebonden bedrijven dupe van bankregels

Grondgebonden akkerbouw en de melkveehouderij worden de dupe van doorvoering van nieuwe bankenregels. Directeur Food & Agri Ruud Huirne van de Rabobank roept Europarlementariërs op maximale invloed aan te wenden, om banken meer vrijheid te geven in de kredietverlening.

Huirne sprak dinsdagavond op de landbouwborrel van leden van de Nederlandse Europarlementariërs.

Het zogenoemde Basel 3.5-akkoord bevat strakke regels voor de kredietverlening door banken, als gevolg van zwaardere kapitaalseisen. "Wij moeten meer kapitaal aanhouden om leningen te kunnen uitzetten", zegt Huirne. "Dat heeft behoorlijk veel effecten."

'We dreigen een beetje door te schieten in de regelgeving'

De regels komen erop neer dat banken minder vrijheid hebben een eigen beleid te bepalen bij de verlening van kredieten. Dat betekent dat voor investeringen in grond moet worden gerekend met hogere risico's dan de praktijk laat zien. Ruud Huirne zegt dat dat voor de akkerbouw en de melkveehouderij in Nederland nadelig kan uitpakken.

"We dreigen een beetje door te schieten in de regelgeving", vreest hij, ook al erkent hij dat de regels ook zorgen voor duidelijkheid en transparantie. "Maar ze houden geen rekening met specifieke omstandigheden en businessmodellen."

Huirne roept Europarlementariërs op kritische vragen te stellen, nu er nog aan de regels kan worden gemorreld. "Zie het als een sluipmoordenaar", zegt Huirne. "Als hij er is, is het te laat. Je moet er nu wat aan doen."

Verhoging van kredietkosten

De regels zijn opgesteld in het Basel-Comité, dat wordt gevormd door de presidenten van de verschillende nationale banken. De regels gelden niet alleen voor Europese banken, ook de banken in de VS zijn eraan gebonden.

De regels houden in dat banken meer gebruik moeten maken van standaardmodellen bij het afsluiten van kredieten. Voor grondgebonden bedrijven met een laag financieel risico betekent dat een verhoging van de kredietkosten. Het risico met grondgebonden bedrijven is extreem laag, zegt Huirne. Daardoor kan zijn bank voor die bedrijven ook een gunstige aanbieding doen. Melkvee- of akkerbouwbedrijven gaan praktisch nooit failliet. Het aantal failliete melkveebedrijven was vorig jaar op de vingers van een hand te tellen, en dan lag het faillissement ook nog aan andere factoren, aldus Huirne.

Of registreer je om te kunnen reageren.