Home

Nieuws laatste update:12 dec 2016

Nieuwe genplanten al ongezien Nederlandse markt op

Het is mogelijk dat in Nederland plantmateriaal op de markt komt dat veredeld is met nog niet goedgekeurde technieken.

Dat antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam op Kamervragen. Duitsland en Zweden laten al een aantal nieuwe technieken toe, tegen de zin van de Europese Commissie. Volgens koepel Plantum lijkt in de discussie over nieuwe technieken voorlopig geen verandering te komen, nu eerst een nieuw onderzoek wordt afgewacht medio 2017 met een publieke discussie.

‘Van Dam bijgedraaid’

Volgens Plantum is Nederland bijgedraaid in de disscussie over moderne veredelingstechnieken. Van Dam liet in de Kamerbrief weten dat Nederland voor de vrijstelling van ggo-wetgeving voor producten van nieuwe veredelingsmethoden is. In de praktijk wil dat zeggen dat hij voor deze veredelingsmethoden een vergelijkbare werkwijze wil als voor bijvoorbeeld het gebruik van straling voor mutatieveredeling. De producten die gemaakt zijn met deze recente veredelingsmethoden moeten dan wel net zo veilig zijn als producten van conventionele veredeling. Plantum schrijft: ‘Hiermee lijkt de gereserveerde houding van Van Dam tegenover nieuwe veredelingsmethoden ten positieve gekeerd. Met dit antwoord is een mooie stap vooruit gezet in het dossier veredelingsmethoden op nationaal niveau.’

Minder ingrijpende genmodificatie

De discussie gaat om inzet van nieuwe veredelingstechnieken, die minder ingrijpend zijn als klassieke dna-modificatie. De nieuwe technieken zijn onder andere Oligo Directed Mutagenesis (ODM), Zinc Finger Nuclease Technology, Cisgenesis and Intragenesis, Grafting non-GM scion on GM rootstock, Agro-infiltration, RNA-dependent DNA methylation, Reverse Breeding en Synthetic Genomics.

Duitsland en Zweden besloten dat zij producten van bepaalde nieuwe plantveredelingstechnieken in hun land niet beschouwen als genetisch gemodificeerd organisme ingevolge de ggo-richtlijnen. Volgens Van Dam betekent dit dat het plantaardige materiaal mogelijk verhandeld wordt, zonder dat aan het product is af te lezen hoe het tot stand kwam. Van Dam beaamt dat Nederlandse bedrijven schade lijden door de ongelijkheid in Europa en buiten de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.