Home

Nieuws

Nefyto wil transparanter zijn

Nefyto wil volgend jaar transparanter zijn en beter duidelijk maken aan het brede publiek waartoe gewasbeschermingsmiddelen dienen. Nefyto komt daarom volgend jaar met een online 'fact-checker' waarmee geïnteresseerden feiten over gewasbeschermingsmiddelen kunnen opzoeken.

Nefyto zal volgend jaar ook gedetailleerder inzicht geven in de trends van de afzet van gewasbeschermingsmiddelen. De maatregelen vloeien voort uit het nieuwe beleidsplan dat de belangenorganisatie van de industrie heeft gepresenteerd bij zijn jaarvergadering.

Studies ter inzage

Nefyto’s leden, waaronder Bayer, BASF, Certis en Syngenta, gaan voortaan toelatingsstudies ter inzage leggen in speciale leeskamers. De studies worden niet open en bloot op het web gezet omdat ze concurrentiegevoelige informatie bevatten. Nu worden alleen samenvattingen gepubliceerd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa en het Ctgb, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de toelating van middelen.

Publicitaire crises

Nefyto en de aangesloten bedrijven willen volgens het plan naast vernieuwend, verantwoord en verbindend ook verhelderend zijn. Nefyto en de aangesloten leden moeten volgens het documenten open en transparant zijn en proactief en begrijpelijk communiceren. Gewasbescherming is belangrijk en mag wat Nefyto betreft niet voortdurend ter discussie staan.

De organisatie zag zich de afgelopen jaren geconfronteerd worden met diverse publicitaire crises. Zo werden neonicotinoïden, zaadcoatings, verboden omdat ze zouden bijdragen tot bijensterfte. Vervolgens ontstond ophef over de populaire herbicide glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup die Monsanto hiervoor hanteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.