Home

Nieuws

Groente ontsnapt aan Belgische agrarische malaise

De Belgische land- en tuinbouw heeft het slechtste jaar achter de rug in 2 decennia. Alleen de groentesector en de aardappeltelers onttrokken zich aan de krimp, vanwege betere prijzen.

De Belgische groentetelers wisten ten opzichte van 2015 in euro’s 5% meer omzet te maken. De productiewaarde steeg van €840 miljoen naar €881 miljoen. Het geproduceerde volume was iets kleiner dan in 2015, maar de prijs was een stuk hoger. Ten opzichte de jaren daarvoor is de stijging van de productiewaarde nog een stuk forser.

Belgische aardappeltelers draaiden 24% meer omzet

De aardappeltelers vergrootten hun geldomzet zelfs met bijna 24%, van €503 miljoen naar €617 miljoen. Ook hier kwam dat vooral door veel betere prijzen dan in 2015.

Fruit in de min

In het fruit staan de cijfers in de min. Zowel de prijsindex als de volumeindex was negatief. Dat leverde een daling van de productiewaarde op van bijna 15% van €463 miljoen naar €397 miljoen.

Ook ten opzichte van eerdere fruitjaren scoort 2016 slecht.

De krimp in de Belgische fruitsector wordt alleen overtroffen door die in de eier- en de graanproductie, die met respectievelijk 27% en 48% in waarde krompen.

Of registreer je om te kunnen reageren.