Home

Nieuws

Amercentrale grotendeels over op biomassa

Kolencentrale in Geertruidenberg, de Amercentrale, wordt grotendeels omgevormd tot biomassacentrale.

Energiemaatschappij en uitbater RWE laat weten subsidie te krijgen om de stook van biomassa rendabel te maken. De gebruikte biomassa bestaat uit enkel houtpallets.

Deel van centrale eerder gesloten

Zowel RWE als het ministerie wil nu niet zeggen hoe hoog de verstrekte subsidie is. De totale subsidiepot voor de najaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) bestond uit €5 miljard. Van de vorige pot in het voorjaar, die toen €4 miljard bevatte, hengelde RWE in totaal €1,2 miljard binnen voor een periode van acht jaar.

Bij de verbranding van biomassa, zoals GFT-afval, mest en hout, komt minder van het broeikasgas CO2 vrij dan bij gebruik van kolen. Het kabinet liet eerder weten te overwegen kolencentrales, waaronder die in Geertruidenberg, volledig te sluiten. Een ander deel van de Amercentrale werd vorig jaar al gesloten als milieumaatregel.

In 2020 voor 80% biomassa

RWE gebruikt nu ook al houtresten in de Amercentrale, maar wil dat de centrale volgend jaar voor de helft op biomassa draait en in 2020 voor 80%. Voor het overige deel worden nog kolen bijgestookt. Het bedrijf sprak in 2014 de verwachting uit om in 2015 al voor de helft over te zijn op biomassa, maar volgens een woordvoerder is dat niet gelukt omdat de subsidie op zich liet wachten. Een woordvoerder laat weten dat enkel houtresten gebruikt gaan worden en geen andere vormen van biomassa, zoals GFT-afval of mest.

Naast de plannen voor de Amercentrale maakte RWE ook bekend 15% biomassa te gaan bijstoken bij de centrale Eemshaven. De subsidie is ook voor dat project bedoeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.