Home

Nieuws

Schade telersverenigingen na wegvallen GMO

Een groep Nederlandse telersverenigingen moet financiële tegenslag verwerken door het wegvallen van GMO-steun in 2017.

Zij zijn er door de grote wijzigingen in Nederlandse regels voor GMO (Nationale Strategie) niet in geslaagd op tijd een nieuw meerjarenprogramma in te dienen. Deze verenigingen moeten hun begroting nu aanpassen. Niet duidelijk is hoe groot de groep telersverenigingen precies is. Dat kon ook koepel DPA niet zeggen. Wel duidelijk is dat de meeste telersverenigingen nog een doorlopend GMO-programma hebben, zoals ZON, Zaltbommel, Best of Four en Fruitmasters. Zij hebben de acute problemen dus niet.

Subsidie valt weg

Een van de verenigingen die een nieuw GMO-meerjarenprogramma moest indienen voor GMO en door de nieuwe regels in problemen is gekomen, is telersvereniging Van Nature. Voorzitter Aad Sonneveld zegt dat de gevolgen stevig zijn. Zo verdwijnt er 1 tot 1,5 fte in de coöperatie omdat voor deze taken geen subsidie-inkomsten meer zijn en door het wegvallen van GMO-taken als controle. "We zullen als vereniging ook keuzes moeten maken. We kunnen niet alle investeringen zomaar meer doen. Ik heb het dan over kwaliteit, promotie, of onderzoek." Van Nature loopt miljoenen mis, naar schatting zes tot zeven miljoen euro.

Duidelijkheid van EZ

Sonneveld hoopt dat het ministerie van Economische Zaken snel meer duidelijkheid geeft aan telersverenigingen, zodat Van Nature in 2017 wel slaagt in het opstellen van een programma. "Een voorbeeld is collectief. Je moet alles collectief doen, maar het was ons niet duidelijk of dat 'de hele telersvereniging' betekent, of bijvoorbeeld 'alle paprikatelers', of 'alle rode paprikatelers'." De gevolgen voor telers zijn er ook. "We wisten natuurlijk al wel dat individuele telersinvesteringen aflopend waren, maar ook voor onze telers heeft dit nu direct gevolgen."

Pauzejaar

DPA laat weten dat ook zij vernemen dat een aantal telersverenigingen een pauzejaar neemt voor GMO in 2017. Die mogelijkheid bestaat in de nieuwe Nationale Strategie. Dat betekent wel dat ze erkend blijven als GMO-vereniging en weer kunnen starten in 2018. Zij moeten dus wel aan de erkenningseisen blijven voldoen. DPA wil tot januari afwachten als uitvoerder namens het ministerie (RVO) programma's erkent of niet. Dan is het pas mogelijk echt iets over de nieuwe regels te zeggen en mogelijk met EZ een evaluatie doen.

Nautilus dient wel nieuw plan in

Naar het zich laat aanzien is Nautilus de enige GMO-erkende telersvereniging die dit jaar nog wél een nieuw meerjarenplan indient. De vereniging voor telers van biologische groente en fruit is daarover in nauw contact met RVO. "We hebben er al twee keer zoveel uren in gestoken dan begroot", zegt Nautilus-voorzitter Harald Oltheten. "Maar we gaan er nog vanuit dat het ons meer kan opleveren dan dat het kost. Mocht het toch te lastig worden, dan ligt ons beleidsplan zonder GMO ook klaar."

Groenten&Fruit

Of registreer je om te kunnen reageren.