Home

Nieuws

Rabo laat teler route vinden naar zachte landing’

Rabobank gaat volgend jaar telers trainingen aanbieden, waarmee ze zelf bij hen passende exit-scenario’s kunnen opstellen naar een zogeheten zachte landing.

Dat kondigde sectorspecialist tuinbouw Dave Marcus van de Rabobank vandaag aan op het Nationaal Groente en Fruit Congres in Gorinchem. Telers moeten in een eerder stadium gaan nadenken over scenario's voor de toekomst van hun bedrijf, en daar hoort ook het scenario bij van bedrijfsbeëindiging. Bij dat nadenken gaan wij onze klanten nu nadrukkelijker bijstaan."

Duurzaam financieren

Marcus schetste het dilemma van de Rabobank bij het beoordelen van financieringsaanvragen van paprikatelers. "Daar zit 200 hectare uitbreiding aan te komen. Maar ons systeem is nu dat we per teler kijken of die er financieel goed voorstaat. Op basis daarvan zeggen we ja of nee. Maar als we ja zeggen, dan weten we dat er onderaan ook telers gaan afvallen. En is dat dan duurzaam financieren?"

Teler van de toekomst

Op het Nationaal Congres stond vandaag het thema centraal 'Bent u de teler van de toekomst?' Marcus: "Die vraag kan de bank zich ook wel stellen: bestaan wij over tien jaar nog? Want alleen beslissingen nemen over wel of niet krediet verlenen, dat kan ook steeds meer worden geautomatiseerd. De blockchain-technologie, die ook aan de basis staat van de bitcoin, gaat daar een rol in spelen."

Gesprek aangaan

Toegevoegde waarde zit wel in zaken als het aanbieden van strategietraining aan ondernemers. Marcus: "Ons eerste advies aan telers die niet meer weten hoe het verder moet voor de toekomst: vernauw niet je blik naar overleven, maar ga er met anderen het gesprek over aan. Dan ben je altijd beter op tijd met het kiezen van een richting naar een zelf te bepalen einddoel."

Of registreer je om te kunnen reageren.