Home

Nieuws

Proef voor meer zicht op herkomst voedsel

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft in Utrecht samen met supermarktketen Albert Heijn het startschot gegeven voor een proef die consumenten meer inzicht geeft in de herkomst van het voedsel.

De pilot is in samenwerking met vleesconcern Vion en ZLTO opgezet en betreft in eerste aanleg varkensvlees.

De komende wordt op de verpakking van circa 200.000 varkensvleesproducten met het Beter Leven-keurmerk een QR-code gezet. Door deze te scannen wordt de klant naar een website van Vion geleid. Op deze site worden de circa 150 deelnemende varkenshouders aan het Good Farming Star-concept achter het keurmerk gepresenteerd. Volgend jaar moet de proef worden uitgebreid naar andere productgroepen, aldus supermarktketen Albert Heijn.

Martijn van Dam scant varkensvlees om de herkomst te zien. <br /><em>Foto's: ANP</em>
Martijn van Dam scant varkensvlees om de herkomst te zien.
Foto's: ANP

Van grond tot mond

Marit van Egmond, directeur verkoop en inkoop bij Albert Heijn: “Omdat we direct contact hebben met onze boeren kunnen we klanten goed inzicht geven in de herkomst van het vlees, van grond tot mond. Klanten vinden dit steeds belangrijker: zij willen weten waar het eten vandaan komt dat zij bij ons kopen. In de komende periode gaan we kijken hoe we deze informatie het beste met hen kunnen delen. De eerste stap is een proef met QR-codes op de verpakking van een deel van de varkensvleesproducten.”

Met een QR-code is informatie te zien over de varkenshouders.
Met een QR-code is informatie te zien over de varkenshouders.

Transparantie in voedselketen

Volgens staatssecretaris Van Dam sluit de proef aan bij de inzet van de overheid om de transparantie in de voedselketen te versterken. Van Dam: “Te weinig realiseren wij ons hoe ons voedsel is gemaakt en door wie. Dat is van invloed op hoe we met ons voedsel omgaan en welke waardering wij er voor hebben. Ik vind het belangrijk dat we beseffen welke ‘reis’ ons voedsel maakt voordat het op ons bord komt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.