Home

Nieuws

Opkoopregeling Rusland: 1,7% niet geoogst

Van de opgekochte volumes appels, perziken, nectarines, pruimen, mandarijnen en peren blijft circa 1,7% op het land liggen.

Dit instrument in de opkoopregeling na de Russische boycot (groen oogsten of niet oogsten) wordt dus weinig gebruikt. De helft van het volume van dit jaar (30.000 ton) is beland bij consumenten via gratis herverdeling. Dat maakte de Europese Commissie bekend op de laatste vergadering van nationale lidstaten (beheerscomité). Voor gratis verstrekking is de vergoeding het grootst. Voor de 30.000 ton keerde de Europese Commissie 7 miljoen euro uit. Dat is ruim een kwart van het beschikbare budget.

Herverdeling quotum

Van een grote herverdeling van quotum zal geen sprake zijn. De Europese Commissie heeft geïnventariseerd dat 18.000 ton van het quotum voor EU-lidstaten niet gebruikt wordt. Vier landen, waaronder België hadden gevraagd om een herverdeling. België heeft al meer dan twee derde van haar quotum uit de markt gehaald. Als dat quotum op is, moet België het doen met de opkoopregeling via de GMO-constructie. De interventiebedragen zullen daarvoor worden verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.