Home

Nieuws laatste update:29 nov 2016

Nederland haalt band met agrarisch Californië aan

Nederland wil de banden rond agrarische innovatie aanhalen met de Amerikaanse staat Californië. Staatssecretaris Van Dam brengt deze week een bezoek aan Californië met het doel de samenwerking op landbouw-wetenschappelijk gebied te versterken.

Californië is een vooraanstaande landbouwstaat die zich kan meten met Nederland als het gaat om know-how. De universiteit van Californië in Davis strijdt al jaren met Wageningen Universiteit en Researchcentrum om de koppositie onder de landbouwuniversiteiten.

Wageningen UR is een van de 12 innovatieve agri- en foodbedrijven en kennisinstellingen die in het gevolg van Van Dam mee zijn naar de Verenigde Staten.

Volgens Van Dam hebben Nederland en Californië elkaar veel te bieden op het terrein van landbouw en innovatie. "Californië loopt voorop met het toepassen van hightech in de agrarische sector en met investeringen in innovatieve agri- en foodbedrijven. Anderzijds beschikt Nederland over veel kennis en expertise die aansluit op actuele agrarische vraagstukken in Californië, zoals droogte, klimaatverandering en bodemkwaliteit", aldus het ministerie in een persbericht. Het ministerie wil Amerikaanse bedrijven ook wijzen op de mogelijkheden in Nederland voor bedrijven die zich in Europa willen vestigen.

Innovatieve vormen van landbouw

Van Dam zal de Californische landbouwminister Karen Ross ontmoeten en een aantal zogenoemde AgTech bedrijven bezoeken, die zich bezig houden met nieuwe innovatieve vormen van landbouw. De hightech landbouw in Californië is de laatste jaren uitgegroeid met tientallen private investeerders die meer dan $ 1 miljard per jaar in de sector steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.