Home

Nieuws

Inspectie wil beeld seksuele intimidatie in sectoren als tuinbouw

Minister Asscher krijgt van de Inspectie SZW een rapportage hoe vaak seksuele initimidatie een rol speelt op de werkvloer in de agrarische sector, horeca en schoonmaak.

De tuinbouw is de belangrijkste werkgever voor Poolse medewerkers in die sector. Het gaat om aanwijzingen van seksuele intimidatie bij uitbuitingszaken, er zijn geen harde cijfers voorhanden. Asscher: "Omdat de Inspectie dit soort signalen belangrijk vindt en ook zelf hier alert op is, heeft zij geïnventariseerd welke aanwijzingen er in zaken en bij inspecteurs en rechercheurs zijn rond deze problematiek. Ze bericht mij hier binnenkort over." Asscher schrijft dat in antwoord op kamervragen.

Herkomstlanden

Asscher wil de arbeidsmigranten in eigen land voorlichten over seksuele intimidatie. "De Nederlandse ambassade in Warschau verzorgt bijvoorbeeld voorlichting over wonen en werken in Nederland voor potentiële arbeidsmigranten. In die voorlichting zal ook informatie over dit onderwerp worden meegenomen", aldus Asscher.

In Nederland startte juist de SZW campagne «Ongewenst gedrag» (www.duurzameinzetbaarheid.nl) die werkgevers en werknemers handvatten geeft om seksuele intimidatie te herkennen en aan te pakken. Op de site van de campagne zijn ook ervaringsverhalen opgenomen over seksuele intimidatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.