Home

Nieuws laatste update:14 nov 2016

FNV tevreden over celstraf directeur champignonbedrijf

FNV is positief over de uitspraak van de rechtbank in Roermond die de oud-directeur van voormalig champignonbedrijf Prime Champ in Horst veroordeelde tot twee jaar cel.

Hij is veroordeeld vanwege mensenhandel, uitbuiting en valsheid in geschrifte. De directeur van Prime Champ buitte volgens de rechter zes Poolse vrouwen uit. Ze hadden geen keuzevrijheid over hun contract, arbeidstijden, huisvesting, vrije tijd en kregen maaltijden van het bedrijf. Dat maakte ze dermate afhankelijk dat er sprake was van mensenhandel.

'Werkgevers zijn gewaarschuwd'

FNV-bestuurder Wim Baltussen zegt dat veel van deze misstanden ook elders in de agrarische sector voorkomen. "Werkgevers zijn vanaf nu gewaarschuwd. Ze kunnen hier maar beter direct mee stoppen omdat ze anders de kans lopen voor mensenhandel te worden veroordeeld", zegt hij.

Zes maanden cel voor financieel directeur

De toenmalige financieel man van Prime Champ kreeg van de rechter een halfjaar cel wegens valsheid in geschrifte. Het bedrijf Prime Champ Productions bv werd veroordeeld tot een boete van €75.000.

Drie medewerkers werden vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie probeerde uitbuiting aan te tonen van 16 vrouwelijke werknemers, maar de rechtbank achtte dat slechts bij 6 van hen bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.