Home

Nieuws laatste update:17 nov 2016

Aanvalsplan voor waterkwaliteit ondertekend

Om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren gaan overheid, waterbedrijven, de agrarische sector en natuur- en recreatieorganisaties, industrie en de zorgsector samenwerken.

Ze tekenden woensdag hiervoor een intentieverklaring. Het is een 'aanvalsplan om de waterkwaliteit te verbeteren', zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Kwaliteit is goed, maar verdient extra aandacht

De waterkwaliteit is goed in Nederland en het drinkwater is uitstekend. Maar de vervuiling van grond- en oppervlaktewater door meststoffen, bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en microplastics vormen een steeds groter probleem. Om de waterkwaliteit te verbeteren moet er een tandje bij en dat gebeurt met deze verklaring, aldus Schultz.

Gewasbeschermingsmiddelen in grondwater

Uit onderzoek van het RIVM bleek onlangs dat een kwart van de grondwaterwinlocaties (potentiële) problemen kent met gewasbeschermingsmiddelen. De belasting van het grondwater door gewasbeschermingsmiddelen is 'reden tot zorg', schreef Schultz vorige maand aan de Kamer.

Met de nieuwe aanpak hoopt het kabinet aan de voor 2027 gestelde Europese doelen voor waterkwaliteit te kunnen gaan voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.