Home

Nieuws

AFM waarschuwt voor risico's crowdfunding

De risico's van crowdfunding worden mogelijk onderschat. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van de eerste uitkomsten in een evaluatie van de crowdfundingvoorschriften die per 1 april zijn geïntroduceerd.

Een deel van de investeerders zou de kans op het mislukken van projecten te laag inschatten. Op basis van de huidige kennis is de veronderstelde faalkans van 2,5% niet realistisch, aldus de toezichthouder. Daarnaast acht ongeveer 40% van de respondenten de risico’s van crowdfunding lager dan die van beleggingsfondsen en aandelen.

De AFM raadt consumenten aan een verantwoord deel van hun vermogen in crowdfunding te investeren en dit te spreiden over meerdere projecten. Als richtlijn hanteert de toezichthouder daarbij een limiet van maximaal 10% van het vrij belegbaar vermogen.

Risico's lastig in te schatten

Door het relatief korte bestaan van crowdfunding en de grote diversiteit is het volgens de AFM op dit moment lastig om een goede inschatting te maken van de risico’s. De toezichthouder benadrukt dat investeerders zelf een gedegen risico-analyse moeten doen.

De uitkomsten van de volledige evaluatie worden in het voorjaar van 2017 verwacht. Bij crowdfunding legt een groep mensen ieder een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. Via websites als Kickstarter worden investeerders doorgaans beloond met een vroege levering van het product dat ze financieren.

Crowdfunding-investeerder meestal een man met veel vermogen

Uit een enquête van de AFM blijkt dat crowdfunding-investeerders doorgaans een hoog inkomen en een groot vermogen hebben. Het zijn meestal mannen. Daarmee is hun profiel vergelijkbaar met dat van de gewone belegger. Crowdfunders zijn wel vaker dan de gemiddelde belegger zelf ook ondernemer.

Het gemiddelde ingelegde vermogen is €21.500, maar er zijn veel beleggers die veel kleinere bedragen inleggen. Het meestvoorkomende bedrag is €7.961. Per project gaat het om gemiddeld €730. Crowdfunding is een kwestie van alle kleine beetjes helpen. Meest genoemde reden om in te stappen in een project is het 'aansprekende karakter'.

Of registreer je om te kunnen reageren.