Home

Nieuws

Watertekort in Murcia kost productie en kwaliteit

Door de grote droogte en het uitblijven van irrigatiewater dreigt de export vanuit Murcia begin volgend jaar tot 40% lager uit te vallen, heeft producentenfederatie Fecoam becijferd.

Al maanden lang proberen telersorganisaties vergeefs irrigatiewater te krijgen uit noordelijker gelegen gebieden in Spanje. Voorzitter Juan Marín van producenten-exporteurs-koepel Proexport heeft in het regionale parlement van Murcia onlangs gewaarschuwd dat al productie verplaatst wordt naar aangrenzende regio's, schrijft Hortoinfo. Door de droogte vallen volgens Marín sinds afgelopen zomer de producties ver terug. Bovendien is volgens hem de kwaliteit van het product vaak onvoldoende om aan de minimumeisen van de grote internationale supermarktketens te voldoen.

Exportdaling verwacht

De voorzitter van Fecoam (federatie van 86 coöperaties met 22.000 aangesloten telers) voorziet dat de droogte grote invloed zal hebben op dit seizoen. Hij benadrukt dat niet alle plantingen volgens de planning kunnen worden uitgevoerd. Hij verwacht daarom dat de verkoop op de buitenlandse markten in februari en maart 2017 veel lager zal zijn. Als er niet snel water komt dan zou de export met 40% kunnen dalen, waarschuwt Fecoam. In deze periode is Murcia de grootste exporteur van  vollegrondsgroenten in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.