Home

Nieuws laatste update:4 okt 2016

Van Dam: EU-beleid richten op verandering

Het Europees landbouwbeleid moet verandering en innovatie stimuleren in plaats van instandhouding van het bestaande systeem. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maandag op een bijeenkomst in Bunschoten.

Daar werd het startsein gegeven voor een afspraak over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Volgens Van Dam kan de Nederlandse land- en tuinbouw voorloper zijn in de omslag die nodig is. De staatssecretaris zegt dat inmiddels wel is doorgedrongen dat er op het gebied van energie eenomslag nodig is. "Op het gebied van voedsel staan we voor een soortgelijke uitdaging. We moeten een kwart grotere wereldbevolking van energie en voedsel voorzien. Het is geen optie daar niet in te slagen."

Van Dam zette als eerste zijn handtekening onder het startdocument van het convenant. Ook minister Lilianne Ploumen (Internationale handel en ontwikkelingssamenwerking),Hans Huijbers (LTO Nederland), Iris Bouwers (NAJK), Jorrit Kiewit (Youth Food Movement), Jelmer Vierstra (Natuur en Milieu) en Henk Jochemsen (ontwikkelingsorganisatie Prisma) zetten hun handtekening.

'Boer-betaalt-alles-principe moet van tafel'

Huijbers benadrukte dat het convenant niet moet verzanden in praatsessies. Hij vindt bovendien dat het BBA-principe (boer betaalt alles) van tafel moet. Wat hem betreft komt er veel meer druk op de afnemers van de boeren als het gaat om verduurzaming en naleving van strengere normen. Dan worden die partijen vragende partij, waardoor boeren in een betere onderhandelingspositie komen.

Minister Lilianne Ploumen zegt dat het kabinet in het algemeen minder regels wil. "We zien dat regels leiden tot rompslomp en afvinkgedrag. Maar in internationale ketens heb je ook regels nodig. Er is geen simpel antwoord."

Of registreer je om te kunnen reageren.