Home

Nieuws

Top Hillenraad 100 muurvast: Enza weer op 1

Enza zaden is net als vorig jaar verkozen tot meest toonaangevend tuinbouwbedrijf in de Hillenraad 100. In de Hillenraad 500+ voor de allergrootste tuinbouwbedrijven eindigde net als vorig jaar de Dutch Flower Group aan kop, gevolgd door Rijk Zwaan.

Aan de top van de Hillenraad 100 zijn ook de posities 2 tot en met 4 hetzelfde als vorig jaar: handelsbedrijf Nature's Pride, toeleverancier Koppert Biological Systems en plantenkweker Beekenkamp handhaven zich. Nog wel een plaatsje omhoog is productiebedrijf Agrocare, van 6 vorig jaar naar 5 dit jaar. "De fusie met Kesgro toont aan dat het een bedrijf is dat in staat is zich te verbinden", zegt Hillenraad-directeur Martien Penning.

"En is groot nou per se beter? Je moet wel weerwoord hebben tegen de grote inkopers." Agrocare doet dat ook door te internationaliseren met teeltlocaties in Tunesië en Marokko. En door te experimenteren met consumentenmerken.

Snelste stijger Hessing

Grootste stijger in de lijst is Hessing Supervers. De snijderij kwam vorig jaar, na te zijn losgemaakt van The Greenery, binnen op 76 en steeg door naar plaats 61. "Op eigen benen staan heeft het elan in het bedrijf en de manier waarop het toegevoegde waarde te gelde weet te maken goed gedaan", meent Penning.

Verbreding van tuinbouwlijst

Een opvallende nieuwe binnenkomer is Van Dijk Groenteproducties. Deze vollegrondsgroentegigant bezet de 78ste plek, vooral door de manier waarop het bedrijf de keten verkort. Ook de stap om naast open teelt zich op glastuinbouw te richten heeft wel meegespeeld. Penning: "We zijn van origine een op de glastuinbouw gerichte lijst. Maar de hoogste nieuwe binnenkomer, Aartsenfuit, laat zien dat we willen verbreden.

Verbreding en vernieuwing van de lijst is op het Hortigala van vrijdag sowieso aangekondigd. De vijftiende editie zal in 2017 een geheel nieuwe aanpak vertonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.