Home

Nieuws 1 reactie

Tegengesteld advies glasgroente Voedingscentrum

Het Voedingscentrum is twee campagnes gestart voor consumenten met tegengestelde adviezen over het eten van glasgroente.

In de milieucampagne rondom de 'Voedselafdruk' adviseert het Voedingscentrum consumenten om voor vollegrondsgroente te kiezen en voor producten dicht bij huis geproduceerd. Voor de andere (gezondheids)campagne 'Eet meer ons' doet de glasgroente volop mee in de campagne om de dagelijkse consumptie van groente en fruit op te krikken. Het advies is om juist meer (glas)groente te eten. Komkommer en cherrytomaat bijvoorbeeld wordt in die campagne ook een duurzame keuze genoemd in het hele jaar. Doel daarvan is de verhoogde voedingsadviezen voor groente en fruit (250 gram per dag) te benadrukken.

Uitdaging voetafdruk

Over de milieucampagne schrijft het Voedingscentrum dat de productie van voedsel het grootste deel van de totale voetafdruk inneemt. Veel meer dan bijvoorbeeld vervoer. Het voorlichtingsbureau ontwikkelde met Ecolife een berekeningsmethode om onder de noemer Voedselafdruk de hoeveelheid landbouwgrond en water te berekenen die consumenten dagelijks nodig hebben voor hun voeding. Consumenten kunnen dat berekenen voor zichzelf. Vervolgens worden zij interactief voorgelicht over het behalen van milieuwinst via voeding. Het aanpassen van de groentekeuze is daar één van.

Vergaand

Voor zuivel en vlees is het milieuadvies meer vergaand. Daarvan adviseert het Voedingscentrum heel duidelijk de consumptie terug te dringen. Over glasgroente zegt het Voedingscentrum in deze campagne niet direct dat het een milieu-onvriendelijke keus is, maar volstaat het advies te kiezen voor vollegrondsproducten die het hele jaar een lagere CO2-uitstoot hebben. Dat is conform het advies dat MilieuCentraal ook al geruime tijd volgt. Dat bureau heeft per groentesoort milieuadviezen afgegeven per seizoen, maar niet voor teeltwijze. Zover gaat het Voedingscentrum niet.

Foto

  • Gezondheidscampagne Voedingscentrum 'Eet meer ons'

    Gezondheidscampagne Voedingscentrum 'Eet meer ons'

Eén reactie

  • P.H. Rechsteiner

    De teelt van bijvoorbeeld tomaten op steenwol levert tomaten op die bepaalde voedingselementen missen. Dit is het grote nadeel wat nog niet zo bekend is Sporenelementen in tomaten van de volle grond bevatten die elementen wel!

Of registreer je om te kunnen reageren.