Home

Nieuws

Innovatieve Growboxx winnaar Nationaal Icoon

De Growboxx, een innovatie die groenteteelt mogelijk maakt in droge gebieden, is door Henk Kamp, minister van Economische Zaken, uitgeroepen tot Nationaal Icoon.

Ook Blue Energy, waarbij energie wordt opgewerkt uit het verschil tussen zoet en zout water en Lighthouse, waarbij medische isotopen worden gemaakt zonder kernreactor zijn benoemd tot Nationale Iconen.

“De innovaties zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, landbouw en de gezondheidszorg. De nieuwe Nationale Iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities”, aldus Kamp.

Kabinet helpt Nationaal Icoon

De Nationale Iconen worden volop ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Growboxx biedt goedkope oplossing voor droog gebied

De Growboxx van Pieter Hoff biedt een oplossing voor te weinig water voor landbouw en gebrek aan voldoende voedsel door verdwijnende beplanting in droge gebieden. Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan 90% minder waterverbruik, terwijl meer dan 90% van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de teler deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al 5 miljoen Growboxxen in gebruik genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.