Home

Nieuws

EU-parlement scherpt invoerregels planten aan

De regels voor de invoer van planten en plantaardig materiaal worden met ingang van volgend jaar aangescherpt. Het Europees Parlement neemt daarover woensdag een besluit.

Kern van het nieuwe voorstel is dat de controle aan de Europese buitengrens niet wordt gericht op een risicobenadering, maar op basis van lijsten van planten en plantenmateriaal die de EU niet in mogen.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft twee weken geleden al in grote meerderheid ingestemd met de nieuwe regels, die moeten voorkomen dat ziekten en plagen van buiten de Europese Unie de Europese markt opkomen. Voorbeeld van zo'n plaag is de Xylella-uitbraak in Zuid-Europa, waaraan grote arealen olijfbomen ten gronde gaan. De besmetting is mogelijk met koffieplanten via Rotterdam Europa binnengekomen.

Nederland tegen 'disproportionele' importeisen

Nederland heeft zich tegen het voorstel gekeerd, omdat het systeem disproportionele eisen oplegt, gezien de beperkte risico's. Het belang van Nederland is groot, vanwege de invoer van veel plantaardig materiaal via Nederland.

Het parlement, de Europese Commissie en de lidstaten zijn sinds 2013 met het nieuwe voorstel aan de slag. Het parlement heeft er in 2014 een eerste oordeel over geveld, waarna overleg is gevoerd met de lidstaten (Europese raad) en de Europese Commissie. Afgelopen zomer werd bekendgemaakt dat er een definitief akkoord lag, dat aan het EU parlement kan worden voorgelegd.

Belemmering vrije handel

Niet iedereen is blij met de nieuwe regels, omdat de vrije handel erdoor belemmerd wordt. VVD'er Jan Huitema zegt dat de voorstellen de invoer van plantaardig materiaal van buiten de EU kan frustreren. Volgens hem dreigen willekeur en protectionisme: "Het idee dat je de uitbraak van binnenlandse plagen kan indammen door planten uit andere landen te weren, is klinkklare onzin.”

'Het idee dat je de uitbraak van binnenlandse plagen kan indammen door planten uit andere landen te weren, is klinkklare onzin.'

Foto

  • Een plaag in de olijven zorgt voor de strengere regels. - Foto: Michel Zoeter

    Een plaag in de olijven zorgt voor de strengere regels. - Foto: Michel Zoeter

Of registreer je om te kunnen reageren.