Home

Nieuws

Aldi Süd wil af van neonicotinoïden

Supermarktketen Aldi Süd heeft aan haar Duitse en Nederlandse leveranciers opgedragen acht pesticiden die zeer schadelijk zijn voor bijen uit te faseren.

De acht pesticiden die Aldi Süd in de ban doet, zijn thiamethoxam (dit middel wordt gebruikt in onder andere sla en andijvie), chlorpyrifos, clothianidine (onder andere koolraap, spruiten, bloemkool, boerenkool), cypermethrin (prei, kool), deltamethrin (onder andere bloemkool, paprika, tomaten, sla, aubergine, komkommer, erwten, fruitteelt, bollen), fipronil (aardappels), imidacloprid (onder andere fruitteelt, sla, aardappels, kasgroenten) en sulfoxaflor.

De maatregel die Aldi hiermee treft gaat verder dan wat de EU al heeft doortgevoerd. De Europese Commissie kopndigde in 2013 een moratorium af op imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine. Dit moratorium geldt alleen voor toepassingen op momenten dat gewassen aantrekkelijk zijn voor bijen. Met name in de kas mogen de middelen nog wel gebruikt worden. Wel kondigde staatssecretaris Van Dam maatregelen aan rond imidacloprid als de waterkwalioteit in glastuinbouwgebieden niet vooruit gaat.

'Aldi verdient navolging'

Aldi is de eerste grote Europese winkelketen die een stop zet op neonicotinoïden. Greenpeace roept andere supermarkten op het voorbeeld van Aldi Süd te volgen. De milieuorganisatie vraagt daarnaast staatssecretaris Van Dam eerder aangenomen Kamermoties voor een verbod op neonicotinoïden ook daadwerkelijk uit te voeren. Komende woensdag debatteert de Tweede Kamer hierover.

"Hiermee geeft Aldi Süd een voorbeeld dat navolging verdient," zegt Kees Kodde, woordvoerder duurzame landbouw van Greenpeace. "We hebben honingbijen en wilde bijen hard nodig voor de bestuiving van ons voedsel. Ons milieu wordt vervuild door deze pesticiden en bijen en andere nuttige insecten leggen daardoor het loodje. Retailers hebben veel macht in de keten en moeten telers en boeren ondersteunen bij de noodzakelijke overgang naar een landbouw die de bijen respecteert en ons milieu en water niet vervuilt."

Of registreer je om te kunnen reageren.