Home

Nieuws

VVD hekelt regeldruk en prijst overheerlijke Westlandse tomaten

De VVD vindt dat de regeldruk in de land- en tuinbouw te ver is doorgeschoten. Op het gebied van duurzaamheid schieten Partij voor de Dieren en gelijkgestemden met hun regelzucht volgens fractievoorzitter Halbe Zijlstra hun doel ver voorbij.

Productie dreigt te verplaatsen naar landen waar zaken als milieu en dierenwelzijn veel minder goed geborgd zijn.

Zijlstra sprak zijn frustratie over de hoge regeldruk uit tijdens de algemene beschouwingen die traditioneel volgen op de presentatie van de nieuwe begroting op Prinsjesdag. Zijlstra vindt dat veel regels 'over de sector worden uitgestort zonder dat we duurzamer gaan produceren.'

Ongeëvenaard kennisniveau

Hij prees de hoogwaardige productie van de Nederlandse landbouw. Het kennisniveau kent volgens hem wereldwijd zijn gelijke niet. "De universiteit van Wageningen en onze boeren zijn in staat de halve wereld te voeden. Wat heet, we kunnen inmiddels gewassen laten groeien op plekken waar niemand anders dat voor elkaar kreeg!" Veel mensen waarderen de kennis en kunde, aldus Zijlstra, maar de Partij voor de Dieren niet.

Regels niet altijd goed voor duurzaamheid

Fractievoorzitter Marianne Thieme is volgens Zijlstra succesvol in de Tweede Kamer in haar roep voor meer regels. Maar de regels komen duurzaamheid niet altijd ten goede. "Zo heb je op het door mevrouw Thieme gewenste biologisch-dynamische open veld in Spanje 60 liter water nodig voor het kweken van een kilo tomaten", aldus Zijlstra. "Terwijl ze in het Westland aan 4 liter water genoeg hebben voor een kilo overheerlijke Hollandse tomaten."

Bedrijven verhuizen

Hoge regeldruk leidt er volgens Zijlstra toe dat duurzame bedrijven hier ophouden en elders, waar standaarden lager zijn, beginnen. Thieme reageerde met de bewering dat het landbouwbeleid van VVD en CDA ertoe leidt dat zeven boeren per dag stoppen. Regels zijn volgens haar hard nodig omdat ondernemers de neiging hebben alleen op basis van harde euro's besluiten te nemen.

TTIP boosdoener

Ze wees ook op TTIP, het voorgenomen vrijhandelsverdrag van de EU en VS. "Straks worden hormoonvlees, chloorkippen en genetisch gemanipuleerde gewassen over ons uitgestort." Zijlstra wuifde de kritiek weg. "Veel Amerikaanse eisen zijn nog hoger dan bij ons. TTIP is voor onze landbouw juist een enorme kans."

Of registreer je om te kunnen reageren.