Home

Nieuws

'Inkomenfonds kan ook gelden voor tuinders'

Een mogelijk Belgisch stabiliseringsfonds om prijsschommelingen op te vangen bij melkvee- en varkensbedrijven kan ook gekopieerd worden naar groente en fruit.

Dat stelt de Belgische Boerenbond desgevraagd. Afgelopen maand bereikten de ketenpartijen in de landbouw overeenstemming om per sector een stabiliseringsmechanisme op te richten om prijsschommelingen op te vangen in periodes van acute crisis. Dat wordt de komende maanden uitgewerkt.

Het principe om via fondsen een inkomensverzekering te creëren, kan gekopieerd worden naar groente en fruit. Dat is ook de intentie van de Boerenbond, al zijn daarvoor geen concrete stappen gezet. Het is mogelijk ook veel lastiger door de veelheid aan producten met een eigen prijsvorming.

Eerst moet zo'n stelsel zich bewijzen voor de landbouwsectoren. "Zo'n stabiliseringsfonds kan sector voor sector opgetuigd worden. Dat betekent dat slachterijen niet bijdragen aan zo'n fonds voor melkveebedrijven en andersom. Nu wordt de crisis het hardst gevoeld in melk en de varksenssector. Als dit lukt, kun je ook kijken naar groente en fruit."

Nederland

De Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma schrijft de plannen wel te kennen, maar nog niet te kunnen oordelen. In een brief aan de kamer schrijft ze: "Men denkt aan gebruik van instrumenten uit de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (plattelandsontwikkeling), zoals bijvoorbeeld een inkomensverzekering via een fonds voor inkomensstabilisatie. Voor zover thans bekend betreft het hier een akkoord tussen ketenpartijen met privaatrechtelijke afspraken. Het akkoord moet nog verder worden uitgewerkt. Voorts zal het ook nog worden getoetst door de Belgische mededingingsautoriteit. Om deze redenen is het nog te vroeg om hierover een oordeel te geven."

Of registreer je om te kunnen reageren.