Home

Nieuws

Franse boer wint zaak tegen Monsanto opnieuw

Een Franse boer heeft na meer dan tien jaar procederen een vervolging van Monsanto wegens vergiftiging met een bestrijdingsmiddel opnieuw gewonnen. "Dat is voor het eerst, een buitengewoon en historisch besluit voor Frankrijk, Europa en misschien wel de wereld", aldus zijn advocaat.

Akkerbouwer Paul François werd begin deze eeuw ziek. Hij leed en lijdt aan geheugenverlies, begon te stotteren en heeft ook voortdurend hoofdpijn. Hij schreef dat zelf toe aan blootstelling aan Lasso, een onkruidbestrijdingsmiddel dat wordt geproduceerd door Monsanto, en besloot dat chemische bedrijf voor de rechter te slepen. Hij beschuldigde Monsanto er met name van dat het bij Lasso niet waarschuwt voor de eventuele gevolgen voor de gezondheid. Lasso is in Frankrijk zelf sinds 2007 verboden terwijl Monsanto het middel inmiddels in de VS zelf uit de handel heeft genomen.

Langdurige strijd

Na een eerste overwinning voor een lokale rechtbank bevestigde het hof in Lyon drie jaar geleden de uitspraak dat Monsanto schuldig is aan 'chemische vergiftiging' en de boer 'volledige schadevergoeding' dient te betalen. Monsanto ging daarop in beroep maar heeft die zaak nu voor het Court d'Appel in Lyon verloren. Het Amerikaanse bedrijf heeft al aangekondigd opnieuw in beroep te gaan bij het Franse Hooggerechtshof.

Monsanto blijft zich ook in het openbaar tegen de beschuldigingen verzetten. Het bedrijf stelt in een verklaring naar aanleiding van de uitspraak 'dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de vermeende toevallige blootstelling en de schade waarvoor Francois vergoeding claimt'. De advocaat van het bedrijf verwacht dat een eventuele schadevergoeding 'erg laag uit zal vallen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.