Home

Nieuws

EU wil agrarische markten verbeteren

De Europese Commissie wil - naast een steunpakket van €500 miljoen voor veeboeren - ook het functioneren van agrarische markten in het algemeen verbeteren.

Dat liet vice-president Yirki Katainen van de commissie maandag weten na een groot boerenprotest in Brussel. De commissie hint daarbij ook op hulpprogramma's voor de vluchtelingenstromen. Een deel van de maatregelen lijkt ook voor plantaardige sectoren van belang.

Zo hebben lidstaten ook zelf een (beperkte) rol, Naast investeringssteun noemt Katainen het sluiten van productie en ondersteuning bij het saneren van bedrijven in problemen.

Ook wil de Europese Commissie meer doen bij het aanpakken van te grote marktmacht in de keten. Dat gaat voorlopig niet verder dan het organiseren van bijeenkomsten om de richtlijnen voor eerlijke handel te bespreken en de ervaringen van landen als Spanje en Verenigd Koninkrijk te delen. In die landen zijn de meest vergaande maatregelen genomen om boeren en tuinders te beschermen.

Verder wil de Europese Commissie snel de nieuwe gecombineerde schoolmelk en schoolfruitregeling uitonderhandelen met de landbouwministers en Europees Parlement. Ook onderzoekt de commissie andere wijzen van afzet via termijnhandel en financiering van bedrijven.

De Europese Commissie wil verder investeren in het aanhalen van de banden tussen landbouw en maatschappij. Dat kan onder meer door het verstrekken van voedselpakketten aan de vluchtelingenstromen in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.