Home

Nieuws

EC werkt aan plan tegen lage winkelprijs

De Europese Commissie (EC) heeft maatregelen in voorbereiding om de lage supermarktprijzen voor zuivel in Europa aan te pakken. Dit zei directeur-generaal landbouw Joost Korte op de World Dairy Summit van de IDF in Litouwen.

Korte ging niet verder in op de aard van de maatregelen die in voorbereiding zijn, maar gaf aan dat het niet eenvoudig is om het probleem van de (te) lage winkelprijzen aan te pakken. Er zijn echter mogelijkheden, aldus Korte bij Dairy Reporter.

Verbod op verkoop onder inkoopprijs

De ambtelijke baas van DG Landbouw weet niet alleen van verboden op de verkoop onder de inkoopprijs, maar hij noemde ook voorbeelden van diverse lidstaten, waar al kan worden ingegrepen. In Litouwen zelf is de overheid zelf bijvoorbeeld in het geweer gekomen tegen zuivelondernemingen en retailers die melkveehouders uitknijpen. In dit land zijn er vrijwel geen coöperatieve structuren en is de hele verwerking in private handen. Daardoor staan boeren per definitie zwak.

Onafhankelijke toezichthouder in Spanje

In Spanje is er een onafhankelijke autoriteit die toezicht houdt op de prijsvorming in het traject tussen boer en verwerker en/of supermarktketen. In het Verenigd Koninkrijk bestaat er ook zo'n soort organisatie, de Groceries Code Adjudicator. Die moet als onafhankelijke waakhond toezien op de relatie tussen supermarkten en hun toeleveranciers.

Extreem lage melkprijzen in Verenigd Koninkrijk

Het pure bestaan van deze organisaties geeft echter geen garantie voor een eerlijke prijszetting, want juist in het Verenigd Koninkrijk werden in de voorbije maanden juist extreem lage melkprijzen genoteerd: tot omgerekend €1,22 voor een fles van 2,3 liter melk.  Onder druk van boerenprotesten stopten supermarkten met deze extreem lage prijzen, maar garanties dat het voortaan anders zal gaan, zijn er niet.

Klaas van der Horst

Of registreer je om te kunnen reageren.